6 تفاوت مهم چاپ افست و چاپ دیجیتال
انتخاب روش چاپ بر روی کیفیت، کارایی و زیبایی محصول شما بسیار تاثیرگذار است. ما در ادامه به شما کمک میکنیم که از این به بعد مناسب ترین گزینه را بین چاپ افست و چاپ دیجیتال انتخاب کنید.
انواع روشهای چاپ
درست است که امروزه در صنعت، روشهای بسیار متنوعی در حال فعالیت هستند؛ اما مهمترین و پرکاربرد ترین آنها چاپ افست و چاپ دیجیتال است.
چاپ افست
وقتی صحبت از چاپ میشود اولین چیزی که به ذهن میرسد، چاپ بر روی کاغذ است. اما در چاپ افست این کمی متفاوت است، از چاپ افست علاوه بر کاغذ و انواع آن، میتوان بر روی سطوح خشن و سختی مثل چوب، بوم و پارچه نیز استفاده کرد.
شاید بتوان گفت چاپ افست، محبوبترین و رایجترین نوع چاپ است که نام کامل آن به لیتوگرافی افست معروف است.
کاربرد چاپ افست
از افست برای چاپ محصولات تبلیغاتی و رسانهای مثل: روزنامهها، تراکت، کارت ویزیت، بروشور، مجله، کاتالوگ و کتاب استفاده میشود. یکی دیگر از کاربردهای مهم آن چاپ بر روی انواع بسته بندیها مانند: جعبههای دستمالکاغذی یا کارتنهای لوازم خانگی است.
نحوه کار دستگاه چاپ افست
دستگاه چاپ افست در نگاه اول واقعا پیچیده به نظر میرسد!آااا دن اما خب، کار با این دستگاه تقریبا راحت است! چراکه اکثر این دستگاهها تمام اتومات هستند.
اساس کار این دستگاه، از یک قانون جالب و شگفتانگیز شیمی پیروی میکند. برای درک بهتر عملکرد دستگاه، سادهترین نوع آن را که سه استوانهای است؛ خیلی ساده توضیح میدهیم.
در قدم اول طرح مدنظر مشتری توسط طراح آماده میشود. در قدم بعدی آنچه را که باید چاپ شود بر روی صفحهای فلزی به نام زینک منتقل میکنند. صفحهی فلزی را با مواد شیمیایی خاصی حساس میکنند به این صورت که بر روی سطح آن، دو ناحیه با دو رفتار متفاوت ایجاد میشود (نواحی آب دوست و نواحی چربی دوست). نواحی نوشتاری و تصویری که از ماده پلیمری تشکیل شدهاند چربی دوست و جاذب مرکب هستند. نواحی دیگر، آب دوست و جاذب رطوبت میباشند. این خاصیت ایجاد شده، باعث میشود فقط نوشتهها و تصاویر، مرکب چاپ را به خود بگیرند.
سپس صفحهی زینک را به دور نخستین استوانه میپیچند؛ طرح آن، بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم برمیگردد. کاغذهای سفید که پشت سرهم به دور استوانه سوم میپیچند مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم میگیرند و به این صورت عملیات چاپ با موفقیت انجام میگیرد.
چاپ افست: مزایا و معایب
چاپ افست دارای مزایا و معایبی است. اینکه افست هنوز یکی از پرکاربردترینها در صنعت چاپ به شمار میرود؛ دلیل بر اهمیت مزایای خوب آن است.
مزایای چاپ افست
- در چاپ، برای نسخههای با تیراژ «تعداد چاپ» بالا از نظر قیمت خیلی به صرفهتر است.
- رنگها به همان میزانی که لازم باشد روی محصول قرار میگیرند و نه بیشتر، به این ترتیب رنگ کمتر ساییده و پخش میشود.
- انواع مختلف کاغذ در ابعاد کوچک و حتی بزرگ، قابل چاپ هستند.
- کیفیت چاپ بسیار خوب است.
- چاپ روی متریالها و اجناس متنوعی امکانپذیر است.
- چاپ روی سطوح سخت نیز امکان پذیر است.
معایب چاپ افست:
- از معایب چاپ افست میتوان به زمانبر بودن آن اشاره کرد که معمولا صرف تنظیم کردن اجزای آن میشود.
- ایجاد خطاهای ریز و درشت در چاپ که نقاط رنگی نادرستی هستند که میتواند ناشی از صفحات چاپی که به طور دقیق تراز نشدهاند ایجاد شود.
- محصولات چاپی باید خشک شوند.
- چاپ برای استفاده در فضای باز مناسب نیست.
- روند چاپ برای اشیا شکننده مناسب نیست.
- نسخههای با تیراژ کم به دلیل هزینههای اولیه چاپ، بسیار گران تمام میشود.
برای مثال: تصور کنید مشتری میخواهد در تیراژ خیلی پایین، طرحی را بر روی متریال خاصی مانند چوب چاپ کند، به دلیل اینکه فقط چاپ افست در دسترس و قادر به چاپ بر روی انواع متریال ها است، مشتری مجبور است هزینهی چاپ افست در تیراژ کم را که اصلا هم به صرفه نیست بپردازد.
البته امروزه چاپ مستقیم بر روی چوب با استفاده از دستگاه فلت بد یووی نیز انجام میشود، که خب هزینهبر است. در این چاپ، جوهر به طور مستقیم بر روی چوب اعمال میشود.
در نهایت لیست معایب و مزایا به وضوح نشان میدهد که چاپ افست برای اجرای تیراژ بالا ضروری است.
چاپ دیجیتال چیست؟
سادهترین و متداولترین چاپ، چاپ دیجیتال است. دستگاههای پرینت دقیقا کارشان همین است. در چاپ دیجیتال، جوهر به طور مستقیم بر روی سطح منتقل میشود.
مزایای چاپ دیجیتال:
- انتقال سریع و در نتیجه صرفهجویی در هزینه و زمان تبدیل تصویر به رسانه چاپی.
- انجام کارهای چاپی با کمترین تعداد چاپ.
- درخشندگی زیاد در رنگها.
- اصلاح رنگ و تغییرات میتوانند در مدت زمان کوتاهی اجرا شوند، زیرا هیچ الگویی از قبل ساخته نشده است و فرایندهای چاپ بسیار سازگار با محیط زیست، نسبت به سایر فرآیندهای چاپ هستند.
- انواع تزئینات دیوار مانند کاغذ دیواری، عکس و هر چیزی که در تیراژ پایین بخواهید، با استفاده از چاپ دیجیتال امکانپذیر هستند.
معایب چاپ دیجیتال:
- اغلب تیراژ بالا را پاسخ گو نیست دستگاه بیش از حد گرم میشود و سیستم و چاپ را دچار مشکل میکند.
- در تیراژ بالا، از نظر هزینه نیز به صرفه نیست.
- چاپ دیجیتال فقط تا حدی ضد آب است، و درواقع آسیب پذیرتر است اما با این حال، میتوان با لمینیت نقوش، این واقعیت را خنثی کرد.
خب تا اینجای مقاله به صورت کلی به ویژگیهای مهم هر یک از این چاپها پرداختیم. برای اینکه راحتتر تصمیم بگیرید، مقایسه مهم و کوتاه زیر را از دست ندهید.
تفاوت چاپ دیجیتال و افست چیست؟
حجم پروژه
در پروژههای سنگین با تیراژ بالا قطعا چاپ افست به صرفهتر است و هزینه کمتری نسبت به چاپ دیجیتال دارد.
زمان
اگر قصد چاپ در لحظهی آخر را دارید از چاپ دیجیتال استفاده کنید، در چاپ افست به دلیل تهیهی زینک و رنگ زمان بیشتری مورد نیاز است.
قابلیت چاپ بر روی انواع مواد
همانطور که قبلا اشاره شد این چاپ افست است که در بالاترین کیفیت توانایی چاپ بر روی انواع مواد چوبی، پارچهای و … را نسبت به چاپ دیجیتال دارد.
رنگ
در چاپ دیجیتال، دستگاه نزدیکترین و مشابهترین رنگی که در حافظه دیجیتالی خود دارد را موقع چاپ اعمال خواهد کرد. در صورتی که رنگ خاصی برای پروژه شما لازم است، سیستم تطابق پنتون (Pantone) در چاپ افست را انتخاب کنید که دقیقتر خواهد بود.
مشاهده و بررسی
در روش چاپ دیجیتال، براحتی میتوان یک نمونه چاپ، قبل از ادامه روند اصلی چاپ تهیه و مشاهده کرد. در صورتی که این در چاپ افست امکان پذیر نیست؛ چون تهیهی صفحه، ترکیب رنگی و ارائهی نمونهی رنگی برای مشاهده خیلی هزینهبر خواهد بود.
امکان ایجاد تغییرات بزرگ و کوچک
در افست، اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف میکند. پس از شروع کار دستگاه تا پایان کار، دیگر امکان ایجاد هیچ گونه تغییر در اطلاعات وجود ندارد. اما در چاپ دیجیتال این امکان به راحتی فراهم است.
امیدواریم مطالب فوق به شما در انتخاب مسیر درست کمک کرده باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.