مفهوم رزولوشن
کسانی که با کار تصویر سر و کار دارند، حتما با کلمه رزولوشن آشنا هستند. رزولوشن در حقیقت به معنای وضوح است و شاخصی برای میزان کیفیت میباشد. باید بدانید که کلمه رزولوشن در صوت، خط، فضا و … نیز استفاده می شود. ما در اینجا منظورمان، وضوح تصویری است.
واحدهای معروف در بیان وضوح تصاویر dpi (نقطه در اینچ) و lpi (خط در اینچ) است. با جزییات این واحدها کاری نداریم. فقط در این حد اشاره میکنیم که dpi بیشتر در کار طراحی و گرافیک استفاده میشود و lpi بیشتر در لیتوگرافی.
پیکسل (Pixel) چیست؟
کلمه دیگری که باید به آن اشاره شود کلمه پیکسل (Pixel) است. پیکسل، کوچکترین واحد یک تصویر است. یعنی به زبان ساده اگر تصویر را آنقدر زوم کنیم تا به کوچکترین واحد آن برسیم، آن واحد، مربعی است با یک رنگ مشخص و ثابت که به آن پیکسل گفته می شود.
در نیمه راست تصویر فوق، پیکسل های تصویر مشخصتر است. پس از دانستن مفهوم پیکسل، باید گفت که هر چقدر تعداد این پیکسل ها در یک سانتیمتر مربع یا [بصورت استاندارد] در یک اینچ مربع از تصویر بیشتر شود میگوییم کیفیت یا وضوح تصویر بالاست؛ رزولوشن تصویر بالاست.
رزولوشن در چاپ
متداولترین رزولوشنها در طراحی و چاپ ۷۲، ۱۵۰، ۳۰۰ است. حال آنکه گاهی مقادیر ۹۶، ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۶۰۰، ۱۲۰۰ هم استفاده می شود.
رزولوشن بالای تصویر را میتوان کم کرد ولی رزولوشن پایین را نمی توان بالا برد. یعنی اگر رزولوشن ۷۲ (در چاپ بنر از این مقدار استفاده میشود) را از طریق نرم افزارهایی مثل فتوشاپ بخواهیم افزایش دهیم و به رزولوشن ۳۰۰ (این مقدار در چاپ افست و دیجیتال کاربرد دارد) برسانیم، این مربع های ریز (پیکسل ها) به تعداد بیشتری تقسیم خواهد شد تا رزولوشن مورد نظر ایجاد شود. ولی تولید پیکسلهای بیشتر از طریق شبیه سازی پیکسلهای مجاور صورت می گیرد و پیکسلهای جدید، حاوی اطلاعات بیشتری نخواهد بود تا کیفیت تصویر واقعا بیشتر شود. این افزایش کیفیت بصورت صوری خواهد بود.
افزایش رزولوشن
نرم افزارهایی هستند که ادعا می کنند کیفیت تصاویر را افزایش می دهند. تمام اینها کارشان را با شبیهسازی پیکسلی انجام می دهند. البته نه اینکه سودمند نیستند، وقتی تصویر خوب در اختیار ندارید استفاده از آن کار را کمی بهتر خواهد کرد. اگر طراح هستید، یا قصد طراحی پروژهای را برای خود دارید، در استفاده از تصاویر در کار طراحی تمام سعی خود را در یافتن تصاویر با کیفیت مطلوب داشته باشید تا نتیجه مطلوب را بدست آورید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.